Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Výcvik CSS OMLT v JMRC Hohenfels


Výcvik CSS OMLT v JMRC Hohenfels
V dňoch 8.-22.2.2011 pokračovala príprava príslušníkov CSS OMLT (Combat Service Support Operational Mentoring and Liaison Team) do operácie ISAF v Afganistane nadnárodným výcvikom vo výcvikovom centre NATO JMRC Hohenfels, Nemecko.  PrV OS SR boli spolu s vojakmi ozbrojených síl Albánska, Slovinska, Bulharska, Rumunska, Poľska, USA a Maďarska zaradení do výcviku na taktickej úrovni so scenárom a úlohami OMLT. Slovenskí vojaci pripravujúci sa do spomínanej operácie sa v rámci tejto prípravy prvý krát stretli aj s dvomi príslušníkmi austrálskych ozbrojených síl, ktorí budú v priestore operácie začlenení do slovenského OMLT.
Intenzívny teoretický výcvik zahŕňal štúdium základných informácií o krajine nasadenia, priestore operácie a samotnej operácii ISAF. V tejto časti si vojaci taktiež rozšírili vedomosti v oblastiach nástražných výbušných systémov používaných v priestore operácie (C-IED), vo vedení protipovstaleckých operácií (COIN), spôsobe vedenia operácií v kultúrne rozdielnom prostredí, riadení delostreleckej podpory a v navádzaní leteckej podpory. Pri výcviku štábnych mentorov sa cvičiaci zdokonalili aj vo vojenskom plánovacom a rozhodovacom procese podľa štandardov NATO (MDMP) a práci s tlmočníkmi.
V praktickej časti výcviku trénovali najmä mentori rôt budovanie kontrolných dopravných bodov (Traffic Control Point – TCP), nacvičovali vedenie a riadenie konvojov. Pri výcviku konvojov sa pripravovali na rôzne situácie, ktoré môžu počas nich nastať. Učili sa ako reagovať pri zasiahnutí konvoja nástražným výbušným systémom (IED)a pri streľbe z ručných zbraní (SAF). Súbežne prebiehala praktická príprava mentorov na štábne pozície OMLT, ktorí v rámci štábnych cvičení mentorovali príslušníkov Afganskej národnej armády (ANA).
Výhody výcviku v zahraničí, ktorý vyvrcholil cvičením CULMEX (Culmination Excercise), potvrdili aj samotní účastníci cvičenia. Medzi klady určite patrí nácvik práce v medzinárodnom prostredí s príslušníkmi ANA prostredníctvom tlmočníkov, výcvik na simulátoroch v činnostiach, ako CAS - Close Air Support, CFF - Call for Fire, Roll Over - činnosť pri prevrátení vozidla, zvýšená miera reality praktického výcviku pri nácviku reakcií na IED, VBIED a pri nácviku MEDEVAC s reálnym využitím vrtuľníka.
V priebehu výcviku sa 2 príslušníci CSS OMLT zúčastnili streleckej súťaže zo zbraní , ktoré sú vo výzbroji USA a taktiež aj ANA (M-16, M240B). Obaja príslušníci dosiahli výborné výsledky. Jeden z nich dosiahol hodnotenie „Marksman“ a druhý najvyššie „Expert“ .
Na záver cvičenia boli hlavným predstaviteľom Joint Multinational Readiness Center odovzdané mentorské certifikáty o úspešnou zvládnutí výcviku všetkým príslušníkom CSS OMLT.

Výcvik CSS OMLT v JMRC HohenfelsVýcvik CSS OMLT v JMRC HohenfelsVýcvik CSS OMLT v JMRC HohenfelsVýcvik CSS OMLT v JMRC HohenfelsVýcvik CSS OMLT v JMRC HohenfelsVýcvik CSS OMLT v JMRC HohenfelsVýcvik CSS OMLT v JMRC HohenfelsVýcvik CSS OMLT v JMRC Hohenfels

Autor: vjvm , Foto: vjvm - Dátum: 01.03.2011
Čítanosť: 28105
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share