Preskocit navigáciu

Gymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínu


Gymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínu

Po úspešnej minuloročnej prezentácii 1. mechanizovanej brigády študentom Gymnázia Topoľčany, počas ktorej “privoňali k vojenskému chlebíku” a na základe pretrvávajúcemu vysokému záujmu o službu v ozbrojených silách SR, pripravili príslušníci topoľčianskej brigády v spolupráci s Vojenskou políciou aj tento rok, dňa  18. marca, teoretické a praktické ukážky činnosti vojakov v priestoroch Jaselských kasárni.

Sto osemnástim gymnazistom tretieho ročníka sme počas dopoludnia rozšírili poznatky o vojenskej histórii brigády, súčasnej organizačnej štruktúre a úlohách, ktoré stoja pred brigádou počas tohto roku. Formou videa bola študentom odprezentovaná foto a videogaléria, ktorá zachytáva činnosť profesionálnych vojakov pripravujúcich sa na pôsobenie v zahraničných misiách.

Súčasťou programu bola aj zaujímavá prednáška príslušníkov Útvaru vojenskej polície v Topoľčanoch, ktorí sa vo svojej prezentácii venovali prevencii kriminality mládeže v oblasti požívania návykových látok a extrémizmu. Zaujímavé boli aj videoukážky v dopravnej výchove a v oblasti bezpečnosti pri používaní zbraní a nálezov výbušnín. Náčelník Oddelenia odhaľovania a dokumentovania trestnej činnosti major Patrik Šantora vysvetlil a prakticky ukázal, ako sa zviditeľňujú biologické stopy DNA pomocou UV osvetlenia, čo si mali možnosť vyskúšať gymnazisti aj na vlastnej koži.

V priestoroch nástupiska práporu logistickej podpory bol pripravený praktický výcvik zo streleckej prípravy, kde sa študenti oboznámili s výzbrojou používanou v ozbrojených silách SR. Informácia o využití komunikačných prostriedkov im bola poskytnutá v rámci spojovacej prípravy a z oblasti poradovej prípravy im boli vysvetlené hlavné zásady poradového kroku, ktoré si mohli osvojiť aj počas praktického nácviku.

Záver návštevy gymnazistov v Jaselskych kasárňach patril slávnostnému pochodu za znenia vojenskej pochodovej piesne a vyhláseniu “Najlepšie pochodujúcej jednotky” za prísneho dozoru profesorov a odbornej poroty, zloženej z veliacich poddôstojníkov brigády.

Záverečné slovo patrilo veliacemu poddôstojníkovi topoľčianskej brigády Mariánovi Popielovi, ktorý v mene veliteľa brigády plukovníka generálneho štábu Jána Bujňáka odovzdal ocenenie najlepšie pochodujúcej jednotke a poďakoval za iniciatívny prístup študentom na všetkých pracoviskách, no najviac vyzdvihol  ich aktivitu počas pochodu v rámci poradovej prípravy a zaželal im, aby v dobrom spomínali na svoj prvý “vojenský výcvikový deň.”

 


Gymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínuGymnazisti na jeden deň vymenili školské lavice za vojenskú disciplínu

Autor: npor. Mgr. Markéta Grácová , Foto: npor. Mgr. Markéta Grácová - Dátum: 19.03.2014
Čítanosť: 5155
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share