Preskocit navigáciu

M. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspech


M. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspech

Obrnené vozidlá MRAP či rádiokomunikačné prostriedky. Aj táto technika je od dnes súčasťou Ozbrojených síl SR. Prvú čas vojenského materiálu, ktorý nám darovali Spojené štáty americké dnes symbolicky prezval minister obrany Martin Glváč. ,,Je to pre nás historický úspech. Dodanie materiálu je vyjadrením spokojnosti americkej strany so spoločným pôsobením slovenských a amerických špeciálnych jednotiek v operácii ISAF v Afganistane. Snažíme sa získavať finančnú, alebo materiálnu pomoc nielen z rozpočtu Slovenskej republiky, ale hľadať zdroje aj z externých zdrojov. A toto je jeden z nich,“ povedal minister Glváč.

Prvá časť dodávky ktorá obsahuje materiál v hodnote 4,6 mil. USD obsahuje najmä komunikačné prostriedky, ktorými naše špeciálne sily doteraz nedisponovali. Ich zaradenie do užívania zaručí utajenú komunikáciu jednotlivca s operačným a taktickým veliteľstvom alebo s posádkami vzdušných prostriedkov.

„Darovanie tohto vybavenia od USA pre slovenských príslušníkov je jedným z ďalších ukazovateľov veľmi blízkej spolupráce medzi oboma armádami,“ uviedol Theodore Sedgwick, americký veľvyslanec na Slovensku.

S automobilmi MRAP už majú naši vojaci skúsenosti. Využívali ich v Afganistane ženisti a dodnes vojaci zo strážnej jednotky a členovia pyrotechnického EOD tímu. Americká strana nám zapožičala 7 takýchto vozidiel. Ako uviedol veliteľ síl výcviku a podpory plk. Martin Stoklasa „prioritne sú využívané na výcvik v konvojoch, pretože akýkoľvek presun nielen v operácii ISAF sa vykonáva v zodolnených vozidlách. Akýkoľvek výcvik, ktorý vykonávame na území Slovenska zachraňuje zdravie a životy v operáciách,“ dodal veliteľ síl výcviku a podpory.

Celkovo sa podarilo vedeniu rezortu obrany získať materiál v hodnote cca 20 miliónov amerických dolárov, ktorý bude dodaný postupne. V ďalšej fáze budú dodané predovšetkým prilby, zbrane a ďalšie komponenty výbavy špeciálnych síl ako zbraňové systémy s príslušenstvom a muníciou, technické, špeciálne a komunikačné prostriedky pre zabezpečenie plnenia úloh špeciálnych operácií.


M. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspechM. Glváč: Darovanie techniky od Američanov je historický úspech

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 03.12.2013
Čítanosť: 8459
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share