Preskocit navigáciu

V Poľsku opäť vzlietnu slovenské MiG-y


V Poľsku opäť vzlietnu slovenské MiG-y

Posledné dni mesiaca október sa vo Vzdušných silách OS SR nesú v znamení príprav na nadchádzajúcu 4. etapu cvičenia EAGLE TALON v Poľsku, ktoré sa uskutoční na leteckej základni Malbork v termíne 26. – 27. októbra 2011.

Príprave sa v týchto dňoch intenzívne venujú najmä príslušníci zmiešaného krídla Sliač s lietadlami MiG-29 a operačného centra brigády velenia, riadenia a prieskumu Zvolen. V súčasnej dobe sa už na príprave a zabezpečovaní priebehu cvičenia priamo v Centre vzdušných operácií vo Varšave spolu s príslušníkmi poľských vzdušných síl podieľajú aj pilot a letovod VzS OS SR. Prepravu cvičiacich zabezpečí posádka lietadla L-410UVP-E20 z dopravného krídla Kuchyňa.

Cieľom cvičenia je zdokonaliť sa vo vedení spoločných taktických leteckých operácií (COMAO misií) a v postupoch vykonávaných v rámci Integrovaného systému protivzdušnej obrany NATO (NATINADS).

Na tomto cvičení participujú príslušníci VzS OS SR už druhý rok. V minulom roku sa v mesiaci jún prvý raz zúčastnili cvičenia ako pozorovatelia v Centre vzdušných operácií vo Varšave a v septembri na leteckej základni Miroslawiec už aj s leteckou technikou - lietadlami MiG-29 a L-410UVP-E20.

Tohtoročná prvá etapa cvičenia prebehla v mesiaci máj za účasti letky MiG-29 z leteckej základne Sliač na letisku Malbork - domovskej základni poľskej letky MiG-29.

Ako súčasť prípravy na cvičenie vykonalo veliteľstvo VzS zamestnanie, kde boli rozobraté jednotlivé etapy cvičenia s odovzdaním teoretických a praktických skúseností novým účastníkom s dôrazom na bezpečnosť pri prevádzke leteckej techniky.



Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 20.10.2011
Čítanosť: 9287
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share