Preskocit navigáciu

Deň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzva


Deň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzva

22. september, Deň Ozbrojených síl SR, si dnes pripomenuli príslušníci rezortu obrany pri Pamätníku zmierenia a následne na slávnostnom zhromaždení v Klube MO SR v Bratislave.

„V rokoch 1848 a1849 sa odohrala revolúcia, v ktorej Slováci pod vedením národných buditeľov Štúra, Hurbana, Hodžu a ďalších, prvý raz v novodobých dejinách dokázali so zbraňou v ruke bojovať za svoje ideály“, povedal na slávnostnom zhromaždení minister obrany SR Ľubomír Galko.

„Bojovali za svoju samostatnosť, za práva nášho národa, za rodnú reč, no predovšetkým bojovali za vlastnú slobodu. Slovenskí dobrovoľníci sa postavili proti vtedajšej uhorskej vláde v snahe vyčleniť sa z Uhorska. História bojov slovenských dobrovoľníkov spred viac ako 160 rokov je pre vojenskú históriu Slovenska veľmi dôležitá. Hoci nie všetky bitky boli víťazné, tá z 22. septembra 1948 v Brezovej pod Bradlom ňou bola,“ dodal.

Minister od histórie prešiel k súčasnosti: „Výsledky vysoko profesionálnej práce príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorú odvádzajú pri plnení úloh doma a v zahraničí sú dôvodom, prečo práve ozbrojené sily patria dlhodobo medzi najdôveryhodnejšie štátne inštitúcie na Slovensku. Dôkazom profesionálneho prístupu slovenských vojakov je aj pozitívne hodnotenie ich pôsobenia v mierových operáciách vo svete. Profesionalizmus príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky určite pozitívne oceňujú aj naši občania. Najmä v situáciách ohrozujúcich ich životy a majetok pri prírodných katastrofách, ktorých početnosť a najmä rozsah a následky, sa v ostatných rokoch stupňujú. Ozbrojené sily boli, sú a budú pripravené poskytnúť rýchlu a účinnú pomoc.“

Ľubomír Galko zároveň zdôraznil najaktuálnejšie výzvy. ,,V najbližšom období nás čakajú dve dôležité úlohy. Prvou je rozpracovanie východísk Strategického hodnotenia obrany v Bielej knihe o obrane SR. Druhou príprava zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov a príprava novely zákona o sociálnom zabezpečení profesionálnych vojakov. Zmena, ktorú chceme a potrebujeme uskutočniť, musí byť zmenou kvalitatívnou. Vyžaduje si prijatie správnych, aj keď niekedy „bolestivých“ opatrení. Potrebujeme aj podporu politikov a občanov. Túto môžeme získať a verím, že ju získavame otvorenosťou, transparentnosťou a odbornosťou v našom každodennom konaní.“

V závere oficiálneho programu vystúpil s krátkym príhovorom aj náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomí Bulík. „Dovoľte, aby som Vám zablahoželal ku dňu ozbrojených síl a zároveň poďakoval všetkým veliteľom a náčelníkom na všetkých úrovniach za ich príkladnú a svedomitú činnosť. Chcem vyjadriť veľkú vďačnosť za každodennú náročnú a svedomitú prácu všetkým profesionálnym vojakom a vojačkám, ktorí si plnia svoje povinnosti v ďalekej cudzine v mene nás, v mene Slovenskej republiky. Chcem vyjadriť veľkú vďačnosť aj všetkým ostatným príslušníkom Ozbrojených síl Slovenskej republiky a všetkým Vám, ktorí ste sem prišli s nami osláviť Deň ozbrojených síl Slovenskej Republiky“, povedal generál Bulík na záver.

Na pietnom akte pri Pamätníku zmierenia a na slávnostnom zhromaždení sa zúčastnili aj poslanci NR SR Milan Laurenčík a Pavol Hladký, generalita ozbrojených síl, veliteľ Národnej gardy štátu Indiana generálmajor Martin Umbarger, vojnoví veteráni, zástupcovia občianskych združení spolupracujúcich s rezortom obrany a zamestnanci ministerstva.


Deň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzvaDeň Ozbrojených síl SR ako odkaz a výzva

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 23.09.2011
Čítanosť: 13529
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share