Preskocit navigáciu

Spomienka na leteckú tragédiu


Spomienka na leteckú tragédiu

Dňa 22. januára 2024 sa v Seredi konalo spomienkové stretnutie k ucteniu si pamiatky plukovníka Štefana Ivana, ako aj ďalších obetí leteckej katastrofy v Hejciach. 19. januára 2006 sa odohrala tragédia, ktorá zostáva aj po osemnástich rokoch čiernym dňom v dejinách Ozbrojených síl SR. Lietadlo An-26, ktoré prepravovalo slovenských vojakov z mierovej misie KFOR v Kosove späť do vlasti, sa nad dedinou Hejce, na kopci Borsó zrútilo, pričom prišlo o život 42 vojakov.

Spomienkové stretnutie na cintoríne v Seredi začalo položením vencov na hrob plukovníka Ivana, príhovormi prezidenta UN Veteran Slovakia plukovníkom Štefanom Janglom a ordinárom Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky Mons. Františkom Rábekom a pokračovalo v kostole sv. Jána Krstiteľa slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval práve pán biskup. Súčasťou sv. omše bolo aj vyznanie viery a prísaha vernosti na základe kanonického práva novým kaplánom ženijného pluku Marekom Olčákom. Pietneho aktu sa zúčastnili rodinní príslušníci plukovníka Ivana, zástupcovia ministerstva obrany, veliteľstva Pozemných síl OSSR, klubu generálov SR, primátor mesta Sereď, členovia združení UN Veteran Slovakia , členovia Zväzu vojakov SR - klub Sereď, zástupcovia organizácií združených v AOZ, príslušníci 91. ženijného pluku a ďalší hostia.

Plukovník Štefan Ivan dlhé roky pôsobil medzi ženistami v Seredi. V roku 1994 bol vyslaný do misie OSN UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie, kde pôsobil vo funkcii veliteľa ženijnej roty ženijného práporu Mierových síl OSN. O niekoľko rokov neskôr plnil úlohy v zahraničí, v mierovej misii KFOR Kosovo ako vedúci starší dôstojník velenia práporu. Po návrate vykonával rôzne funkcie vo vzťahu k mierovým misiám, až nakoniec jeho poznatky našli uplatnenie na generálnom štábe, kde pracoval ako zástupca náčelníka Centra riadenia operácií.


Spomienka na leteckú tragédiu

Autor: 91.žp - Dátum: 26.01.2024
Čítanosť: 969
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share