Preskocit navigáciu

Návšteva hlavnej veliteľky UNFICYP v Sektore 4


Návšteva hlavnej veliteľky UNFICYP v Sektore 4

Dňa 21. januára  navštívila slovenský kontingent jednotky UNFICYP hlavná vojenská veliteľka UNFICYP Force Commander-ka austrálska generálmajorka Cheryl Pearce.

Generálmajorka Cheryl Pearce zastáva funkciu hlavnej vojenskej veliteľky
vo vojenskej operácii UNFICYP od 07. januára 2019, čím pokračuje v úspešnom  plnení úloh poslania OSN po svojom predchodcovi generálmajorovi Mohammad Humayun Kabirovi.

Cieľom návštevy bolo prvotné zoznámenie sa so sektorovým veliteľstvom ako aj Sektorom – 4, t.j.: jednotkami SLOVCON a nadobudnutie podrobnejšieho rozhľadu o režime a organizovanosti jednotky pri plnení úloh a mandátu UNFICYP.

Po prílete na pozíciu CP-10 privítal generálmajorku veliteľ slovenského kontingentu jednotky UNFICYP podplukovník Ján Hudák spolu s náčelníkom sektora pozorovateľov majorom Igorom Serbinom a v kolóne vozidiel sa presunuli do kempu generála M. R. Štefánika dislokovaného vo Famaguste. Po predstavení kľúčového personálu SLOVCON sa generálmajorka Pearce zoznámila s priestormi sektorového veliteľstva. Následne bol veliteľom Sektora 4 a náčelníkom operačného oddelenia kapitánom Stanislavom Vaníkom poskytnutý operačný brífing o priestore zodpovednosti a plnených operačných úlohách jednotky SLOVCON.

Popoludní sa delegácia presunula späť na pozíciu CP-10, kde veliteľka čaty poručíčka Barbora Dikyová prezentovala dôsledne pripravený operačný brífing o priestore zodpovednosti (AOR) 3. čaty a flexibilne odpovedala na všetky otázky, čím potvrdila odbornú pripravenosť a všeobecný rozhľad príslušníkov SLOVCONU aj na nižších stupňoch velenia.

Následne sa delegácia presunula na pozíciu PB-129, ktorá je situovaná v centre bi-komunálnej obci Pyla ako aj na policajnú stanicu OSN, kde pokračoval brífing aj o civilnej súčasti UNFICYP. Svoju návštevu ukončila na veliteľstve 2. čaty, na pozícii PB-126 (nad obcou Pyla) kde veliteľ 2. čaty nadporučík Ján Bobčík počas podávania operačného brífingu o AOR 2. čaty dotvoril pozitívny obraz o výbornej teoretickej pripravenosti a praktických zručnostiach PrV jednotky SLOVCON.

V závere návštevy Force Commander-ka vyjadrila spokojnosť a poďakovanie za profesionálny prístup pri plnení operačných úloh vojenskej operácie UNFICYP a poznamenala, že SLOVCON plní úlohy štandardne na vysokej úrovni.

 


111122

Autor: Sektor 4 - UNFICYP , Foto: Sektor 4 - UNFICYP - Dátum: 30.01.2019
Čítanosť: 7754
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share